Unul dintre accesoriile decorative care nu lipsesc aproape din nicio casă, covorul este un obiect care necesită foarte multă atenţie atunci când trebuie curăţat, fiindcă este locul în care se adună praful dintr-o încăpere, diverse resturi alimentare sau fire de păr, fiind, totodată, şi spaţiul în care microorganismele şi acarienii îşi găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta. Chiar dacă pare o operaţiune simplu de executat, curăţatul covoarelor este ceva mai dificil de efectuat acasă (ideal ar fi să realizaţi această operaţiune de spalat covoare într-o spălătorie profesională), dat fiind faptul că implică respectarea anumitor paşi, precum şi o anumită ordine.
De la spalat covoare şi până la întreţinerea acestora
Un covor bine ales însufleţeşte camera în care este amplasat, îi conferă un aer de eleganţă şi confort, constituind punctul de plecare în crearea unei atmosfere familiare. Atunci când realizăm acasă toate operaţiunile de curăţare şi igienizare a covoarelor, tendinţa este de a trece peste anumite etape care sunt esenţiale în asigurarea menţinerii calităţii materialului din care este confecţionat covorul şi în prelungirea duratei de viaţă a acestuia. Atunci când operaţiunea de spalat covoare este efectuată într-o spălătorie profesională (cum este cea lansată recent în Târgovişte şi care deserveşte şi localităţile limitrofe) care are aparate special concepute pentru a asigura o curăţare în profunzime, calitatea curăţeniei şi respectarea tuturor etapelor sunt asigurate şi garantate.
Iată o serie de sfaturi care sunt de ajutor celor dornici să se îngrijească singuri, acasă, de întreţinerea şi prelungirea duratei de viaţă a covoarelor din locuinţă:
• Prima etapă în operaţiunea de curăţare temeinică a covorului este cea de măturare – în această primă fază, prin măturarea covorului, are loc adunarea resturilor aflate la suprafaţa covorului, ceea ce asigură tranziţia mai uşoară către cea de-a doua etapă a procesului de curăţare.
• În această etapă secundă are loc aspirarea covorului – în acest mod se performează o acţiune de extragere a tuturor resturilor de dimensiuni mai mici din profunzimea materialului, care nu au putut fi îndepărtate prin intermediul măturării. Cum praful depozitat în structura materialului are tendinţa de a se reaşeza după ce a fost aspirat, recomandată este utilizarea unui aspirator pe bază de apă, care împiedică revenirea prafului pe zona aspirată.
• În cea de-a treia etapă, covorul se scoate la bătător – chiar dacă s-a realizat măturarea şi aspirarea covorului, cu siguranţă că atunci când scoateţi covorul la bătător o să remarcaţi că nivelul de praf pare să fie la fel de ridicat. Folosirea unui instrument dur poate avea ca efect deteriorarea structurii covorului şi afectarea texturii materialului din care acesta este confecţionat. De aceea este recomandată folosirea serviciilor unei firme de spalat covoare, aşa cum este cea din Tragoviste, dat fiind faptul că toate aceste operaţiuni sunt efectuate de utilaje speciale, care sunt dotate cu diverse filtre de împiedicare a reaşezării prafului şi structuri de tip vibratil, care, pe baza vibraţiilor, permit scuturarea covorului, fără a-i afecta structura.
• Ultima etapă a procesului de curăţare este cea legată de perierea covorului – după ce a avut loc aerisirea covorului pe bătător, aceasta este periat cu o soluţie pe bază de oţet. În urma acestei operaţiuni, textura covorului capătă o notă moale, restul de murdărie, scame sau păr sunt indeparatate, iar culoarea covorului este îmbunătăţită. Este recomandată o periere uşoară, în cercuri, fără a se apăsa foarte tare, fiindcă fibrele ţesăturii pot fi foarte uşor afectate, acestea tocîndu-se sau subţiindu-se.
Alegeţi-vă covoarele în funcţie de calitatea şi uşurinţa la curăţare a materialului
Calitatea materialului contribuie din plin la modul în care covorul se comportă de-a lungul timpului. Materialele naturale, deşi sunt mai pretenţioase în ceea ce priveşte întreţinerea, oferă o rezistenţă îndelungată şi o calitate a materialului mai bună; cele artificiale, deşi uşor de întreţinut şi cu preţuri mult mai accesibile, nu sunt atât de rezistente în timp şi se pot deterioara foarte uşor, datorită calităţii scăzute a materialului din care sunt confecţionate. În acest mod, atunci când este vorba de spalat covoare, ideal ar fi să se opteze pentru serviciile unei firme specializate, aşa cum este spălătoria din Târgovişte, care poate selecta programul cel mai bun de îngrijire a covoarelor, pentru a le asigura creşterea duratei de viaţă.
La spălătoriile de acest tip se ştie cum să se scoată diferitele tipuri de pete, care de cele mai multe ori sunt foarte greu de îndepărtat acasă. Calitatea materialului nu o să aibă de suferit, iar textura ţesăturii va fi prezervată, în acelaşi timp culoarea păstrându-şi tonul natural. Respectarea etapelor de curăţare a covorului şi utilizarea serviciilor unei firme specializate în genul acesta de operaţiuni vor asigura covoarelor o viaţă îndelungată.
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp